هجوم بی رویه شن های روان عامل ترک سیستانی ها از زمین های کشاورزی - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

نی زار – عضو هیأت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: ریزش شن و ماسه های روان در زمین های کشاورزی باعث می شود که نمک موجود در این ماسه ها بر اثر آبیاری زمین های کشاورزی حل شود و شوری خاک کشاورزی را افزایش دهد.

طوفان سیستان

به گزارش نی زار، دکتر حسین نگارش ، افزود: افزایش خاک های شور کاشت محصولات را محدود و راندمان تولید را پایین می آورد.

عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه بیان کرد: همچنین بادهای شدید منطقه سیستان باعث انتقال نمک به زمین های مجاور، فرسایش خاک های کشاورزی، افزایش تبخیر، ریختن گل ها و میوه ها، شکستن ساقه ها و سقوط درختان،‌ کاهش ارتفاع گیاهان و جلوگیری از پرواز حشرات گرده افشان و غیره می شوند.

به گفته نگارش، خسارات ناشی از حرکت شنهای روان بر روی اراضی کشاورزی بیشتر از سایر بخشهای بوده است.

وی گفت: هجوم بی رویه ماسه های روان بر روی اراضی کشاورزی سبب شده تا مردم ناچار به ترک زمین های خود شوند.

نگارش یکی از راه های مبارزه با حرکت شن های روان را مالچ پاشی عنوان کرد و اظهار داشت: متاسفانه زارعین اجازه مالچ پاشی بر روی تپه های ماسه ای در زمین های کشاورزی خود را نمی دهند زیرا امیدوارند که خود باد نیز عامل حرکت های تپه های ماسه ای از زمین های کشاورزی آنها، به خارج از زمین شود.

وی ادامه داد: سالانه حجم عظیمی از ماسه های بادی، مناطق مسکونی و روستاها را مورد هجوم خود قرار می دهد.

وی خاطر نشان کرد: منطقه سیستان در سال بیش از ۲۰۰ روز در معرض باد و طوفانهای گرد و غباری است.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: سیستان دارای سه منطقه بحرانی فرسایش بادی از قبیل نیاتک، جزینک و تاسوکی است.

وی افزود: اصلی ترین عامل فرسایش بادی در منطقه سیستان، وقوع طوفان‌های ماسه ای در اثر وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان است.

نگارش گفت: طوفان یکی از مخربترین پارامترهای اقلیمی است که معمولا نقش تخریبی آن زیاد بوده و همواره نام آن با ایجاد خسارت همراه می باشد.

وی در ادامه بیان کرد: در بین بادهای محلی ایران، بادهای ۱۲۰ روزه سیستان شهرتی خاص دارد.

به گفته وی، این باد که گاهی سرعت آن به ۱۵۰ کیلومتر در ساعت می رسد تقریبا از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور در بخش شرقی ایران حاکمیت می یابد و منطقه سیستان نیز تاکنون از این بادها خسارات زیادی را متحمل شده است.

نگارش تصریح کرد: حرکت ماسه های روان در منطقه سیستان باعث وارد آمدن خساراتی بر راههای ارتباطی، مزارع، روستاها، قنوات، مساکن، کانال های آبیاری و بسیاری از تاسیسات صنعتی شده است.

نگارش در پایان خاطرنشان کرد: این بادها، با شدت بالای ۷۰ و گاهی ۱۵۰کیلومتر در ساعت در پریودهای زمانی نزدیک به هم و در مدت بیش از ۶ ماه از سال و در حالت نرمال به قوع می پیوندند و شدت وزش این بادها به حدی است که با ایجاد غلظت گرد و غبار در آسمان و هجوم ماسه های روان هرگونه فعالیتی را از انسان سلب می کند./ایسنا