پتانسیل های زهک مرا متعجب می کند/دیوار مرزی نارضایتی فراوان مردم را به همراه داشته است/لزوم استقرار ادارات در شهرستان زهک - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار
نـــــی زار : جمشید رخشانی نسب تحصیل کرده ی رشته ی سیاسی است، سال ها حضور در سمت های کارشناسی، معاونت مدیرکل اجتماعی و بخشداری به او علم و تجربه ای داده که با در دست گرفتن سکان فرمانداری شهرستان زهک تسلط خود را نشان داد. منش تعاملی وی موجب همکاری گسترده ی مردم در زمینه های مختلف با وی شده است. اگر چه با اوضاع سیستان و از جمله شهرستان زهک آشناست اما خود اذعان دارد که گاه پتانسیل های زهک او را متعجب می کند. از پیشرفت کند کارها و گیر و گرفت های اداری گلایه دارد.
در شرایطی که سد زهک پر آب بود و صدای آب، آهنگ دلنشینی داشت و کناره ی رودخانه با حضور پررنگ مردم جلوه ای خاص پیدا کرده بود به دیدار وی رفتم، شاد بود از شادی مردم و خوشحال از آبی که نسیم زندگی آورده بود اما از فرصت پیش آمده استفاده کرد تا برخی مشکلات را بازگو کند.
فرماندار زهک گفت: راه، بودنش مهمترین عامل توسعه است و نبودنش مهمترین کمبود است بنابراین از راه شروع می کنم. عمده ترین بخش جاده ی ترانزیتی چابهار میلک در منطقه ی سیستان از شهرستان زهک عبور می کند، بخش هایی از جاده از جمله پل رودخانه ی سیستان مدت هاست که آماده است و تنها قطعاتی از پل باید نصب شود که اصل این قطعات در تهران ساخته شده اما هنوز امکان حمل آن فراهم نشده، علت هم مالی است چرا که امکان پرداخت بخشی از مطالبات پیمانکار توسط اداره ی راه و شهرسازی نبوده و در نتیجه کار معطل مانده در حالیکه کاربری این راه برای ما بسیار زیاد است دو بخش جزینک و خمک برای دسترسی باید از مرکز شهرستان دور بزنند و به هم برسند و این مدت زمانی نزدیک به یک ساعت وقت می برد در حالیکه با بهره برداری از این پل این زمان حداکثر به ده دقیقه کاهش می یابد. این تفاوت زمانی نشان می دهد که اگر مسئله ی امنیتی پیش بیاید، چقدر تأثیرگذار است. امید داریم مسئولین هر چه زودتر مشکل را برطرف کنند تا این پل، بهره برداری شود.
شهرستان زهک از نظر گردشگری امکانات فراوانی دارد آثار طبیعی و تاریخی فراوان و مهمی در این شهرستان قرار دارد. چاه نیمه ها، سد زهک، دهانه ی غلامان، زاهدان کهنه و قلعه نو بخشی از آنها هستند. این در حالی است که زاهدان کهنه با آن اهمیت تاریخی حتی یک نگهبان هم ندارد. قلعه نو را ماسوله ی شرق ایران می خوانند اما در این مجموعه یک سرویس بهداشتی عمومی وجود ندارد، در هیچ کدام از این آثار تاریخی و طبیعی امکان اسکان و اقامت شبانه وجود ندارد، ارگ های قلعه نو وضعیت بدی دارند. این آثار همینطور و به خودی خود جایگاه خود را در توسعه ی منطقه پیدا نمی کند باید برای آنها برنامه داشت، به آنها اهمیت داد و مسئولانه به فکرشان بود.
یکی از مباحث اساسی در شهرستان زهک که نارضایتی های مردمی فراوانی را به همراه دارد و در آینده نیز مشکلات روشنی را برای ما با کشور همسایه افغانستان به وجود می آورد دیوار مرزی است. کسانی که کشیدن این دیوار را تصویب کرده اند، قطعاً با نگاه کارشناسی به این تصمیم رسیده اند اما در اجرا و عمل با مشکلاتی مواجه بوده اند که در عمل دیوار بر روی نوار مرزی ساخته نشده و بخش هایی از خاک ایران که زمین های کشاورزی مردم می باشد آن طرف دیوار مانده است از نظر ما این دیوار امنیتی است در حالیکه در بیان همسایه ی ما این دیوار مرزی است. اگر شرایط همینطور به صورت استخوان لای زخم بماند، قطعاً در آینده بر سر مالکیت این زمین ها دچار مشکل می شویم باید همین حالا فکری بکنیم که هیچگونه شبهه ای باقی نگذارد. از نظر اجتماعی هم چالش هایی را ایجاد کرده چرا که مردم برای دسترسی به زمین های کشاورزی خودشان با مشکل و کنترل های مختلفی روبرو هستند. که البته با وجود دیوار کنترل ها ضروری است و برای مردم هم زحمت ایجاد می کند.
دام یکی از منابع درآمدی مردم در سیستان و از جمله در زهک است علی رغم آنکه همه ی امکانات ورود دام، قرنطینه، پرواربندی، کشتارگاه و ورود به داخل کشور آماده است اما گیر و گرفت های اداری ناشی از تفسیرهای سازمانی از قوانین بسیار زیاد و دست و پا گیر است. مرزبانی، جهاد کشاورزی، بهداشت، صنعت، معدن و تجارت و فرمانداری بخشی از ادارات و سازمانهایی هستند که در این مسئله دخیل هستند. بدیهی است اگر هر کدام بخواهند قوانین را به نفع سازمان خود تفسیر کنند کار عملاً پیش نمی رود این مجموعه ها باید توجه داشته باشند که همه، خدمتگزار مردم هستند.
در زمینه ی ورزشی زهک پایگاه کبدی استان است دو تیم لیگ برتر داریم و بیش از چهارصد نفر کبدی کار، در شهرستان فعال هستند اما امکانات در اختیار این ورزش در حداقل است و متأسفانه در مرکز استان هم گوش شنوایی نیست که دست مسئولین ورزش شهرستان را بگیرد.
یک نکته ی دیگر را هم در زمینه ی ادارات دولتی یادآور شوم که در زهک اداره ی ثبت و اسناد وجود ندارد و اداره ی ثبت و اسناد زابل مسئولیت امور زهک را بر عهده دارد. علی رغم آنکه برای اداره ی زهک نیرو هم گرفته اند اما این نیروها در زابل مستقر شده اند. کار در ثبت و اسناد با مراجعه ی حضوری کارشناسان و بازدید همراه است و این مسئله با عدم استقرار اداره در زهک کار سختی است که امیدوارم مسئولین استان توجه لازم را بنمایند./روزنامه زاهدان