- 13 آذر 1395
- کد خبر 15556
- Print This Post
سایز متن /
نی زار- گفت و گو با قاسم نعیمی فعال گردشگری در استان سیستان و بلوچستان ، تور لیدر ، سرپرست گروه گردشگران میراث سرزمین خشت و خورشید و دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت جهانگردی
در مورد شغلتون و گروه گردشگری میراث سرزمین خشت و خورشید توضح دهید.
سعی میکنم خیلی خلاصه خدمتتان بگویم،
داستان تشکیل گروه، به دوران کودکی من برمیگردد ، من ۱۵ سال قبل سیستان را به خاط می آورم و حال نامناسب حال سیستان را هم می بینیم.
از کودکی به اثار تاریخی علاقه زیادی داشتم، و یکی از بهترین حالات زندگیم را در خانه پدربزرگم، روستای سه قلعه تجربه کردم.
سال های زیادی گذشت، گمان میکنم حدود ۷ یا ۸ سال قبل بود که میشد حس کرد، سیستان به شادی و خوشی چند سال قبل خودش را ندارد، خشک سالی بیشتر شده بود و شرایط زندگی تا حدودی سخت تر. همیشه اعتقاد داشتم که سیستان، در بدترین شرایطش هم ثروتمند است، چون میراث ارزشمندی را در دل خودش جای داده است. می دیدم که چگونه در هوای گرم تابستون ، مردم واسه کسب درآمد چقدر سختی را تحمل میکردند همه ی این اتفاقات دست به دست هم داد، و یک ایده در ذهنم به وجود آمد، میشود گفت حدود ۵ یا ۶ سال قبل بود که ایده ای راجع به گردشگری به ذهنم آمد و برای اولین بار این ایده را مکتوب کردم. چند سالی از نوشتن این ایده گذشت، رتبه کنکور من خوب نشد، و مجبور شدم رشته حسابداری را انتخاب کنم و وارد دانشگاه پیام نور شدم و از ترم اول درون یک فروشگاه مشغول شدم .من وارد بازار کار شدم و همزمان رشته حسابداری را میخواندم .یکی از مواردی که همیشه در زندگی به آن فکر میکردم، زندگی با علایقم بود از این بابت علم نجوم و ستاره شناسی را بلافاصله بعد از شروع ترم اول از طریق کانون نجوم دانشگاه و استاد عزیزم آقای سرگزی پیگیری کردم.
یکی از آرزوهایی که همیشه در ذهنم داشتم این بود که کنار یکی از اثار تاریخی استان، رصد آسمان شب را برگزار کنیم که شکر خدا ۲۲ مرداد امسال این برنامه عملی شد و برای اولین بار در کنار شهرسوخته برنامه رصد آسمان شب انجام گرفت و گام کوچکی بود برای شناخته شدن بیشتر شهرسوخته در سطح کشور و همچنین چون برنامه ما شبانه انجام شد، گواهی شد مبنی بر وجود امنیت خیلی خوب در استان.
یک سال از ورود من به دانشگاه گذشت، همانطور که گفتم زندگی بر مبنای علایق را خیلی دوست داشتم. یادم می آید که یک روز در اینترنت این جمله رو سرچ کردم، *روانشناسی انتخاب شغل بر اساس علایق* نتیجه این جستجو سایتی بود که بعد از پاسخگویی به چندین سوال، در پایان شغل مناسب شما را پیشنهاد میداد، برای من اتفاق خیلی جالبی افتاد، نتیجه تست من این بود*تور لیدر* من حتی تا آن موقع نمیدانستم تور لیدر کارش چه چیزی هست! به جمع آوری اطلاعات پرداختم و خیلی برایم خوشحال کننده بود که این کار بهم پیشنهاد داده شده بود. یک سال دیگر هم گذشت، من ترم چهارم حسابداری بودم طی آن دو سالی که درون فروشگاه کار میکردم همیشه برنامه من برای زندگی این بود، که بتوانم وام ۵ یا ۱۰ میلیونی برای خرید پراید قدیمی بگیرم و باهاش کار کنم و قسط ماشین را بدهم
خیلی اتفاقی یه روز این فکر به ذهنم رسید که چرا تلاش من به اندازه ای نباشد تا بتوانم به چیزهایی بیشتری در زندگیم برسم؟ همین شد که شماره چند اژانس گردشگری زاهدان را پیدا کردم. و در خواست کار کردم گمان میکنم ۶ بار نه شنیدم، تا این که بار اخر گفتند ما یه نفر نیروی تور نیاز داریم.
خبر خیلی خوبی بود، پیگیرش شدم و بعد از حدود دو هفته مشغول به کار شدم. آنجا تجربه جدیدی از زندگی من را رقم زد، خیلی از همکاران من آنجا تحصیل کرده رشته های گردشگری بودن. همین شد که فکر تغییر رشته به سرم زد. با یکی از دوستانم که از دانشجویان موفق رشته روانشناسی هستند تماس گرفتم، میشود گفت تنها کسی بود که به من راهکاری خیلی خوبی پیشنهاد داد تا بتوانم درست انتخاب کنم. من تصمیمم رو گرفتم و درخواست تغییر رشته دادم.
بهمن سال ۹۴ بو که یکی از دوستان دوران دبیرستان را دیدم، وی شرکت مشاوره اقتصادی داشت، وقتی به من گفتند که ما ایده ها را تا رسیدن به هدف اصلی همراهی میکنیم، من ایده ی گردشگری ای که داشتم ناخوداگاه به ذهنم رسید و شروع تشکیل گروه از همان روز بود. طی جلساتی که با اعضای شرکت مشاوره اقتصادی تفکر پویا داشتیم، این ایده با کمک بزرگ این عزیزان و مخصوصا دکتر حسینی رشد کرد. بعد از ورودم به اژانس مسافرتی اوشیدا، و کمک همکاران، ما توانستیم تورهای زیادی رو در داخل استان برگزار کنیم. همین امر باعث شد تا ۱ مهر ماه امسال، و بعد از خروج من از اژانس، فعالیت ها به صورت جدی تر و در غالب گروه گردشگری میراث سرزمین خشت و خورشید صورت گیرد.
در مورد گروه البرز من ،توضیح بدهید
گروه البرز من، متشکل از دوستانی بودن که از شهرستان کرج به استان آمده بودند، باعث آشنایی ما با این گروه اقای نورا بوند، خوشبختانه طی فعالیت هایی که از حدود ۳ سال قبل در فضای مجازی داشتیم تا حد زیادی توانستیم چهره واقعی استان را به مردم کشور نشان بدهیم و همین کار باعث شد تا بتوانیم گردشگرانی را از شهرهای دیگر برای دیدن استان جذب کنیم. کمپین سفیران مجازی گردشگری سیستان و بلوچستان و کمپین سیستان و بلوچستان را دریابیم، هم از جمله فعالیت هایی بود که طی دو سال گذشته انجام شده است.
البرز من، از کدام اثار بازدید کردند؟
از میراث ارزشمند شهرسوخته، روستای تاریخی قلعه نو که همانطور که اطلاع دارید به ماسوله شرق ایران معروف است ، کوه خواجه یا کوه اوشیدا، که به تخت جمشید خشت و گلی معروف است و دهانه غلامان که از آن به عنوان پایتخت سیزدهمین ساتراپ هخامنشی یاد می شود.
عکس العمل اعضای گروه البرز من ،نسبت به دیدن این آثار و اماکن چگونه بود؟
مهمترین عکس العمل اعضای این گروه، احساس خونگرمی مردم استان بود و مورد مهم دیگری که به خوبی حس میشد، وجود امنیت در منطقه سیستان و شهر زاهدان بود. از خیلی دوستان سوال کردیم که قبل از ورود به استان چه ذهنیتی نسبت به اینجا داشتین، و جواب همه این بود، خیلی بد! اما باعث خرسندی بود که چهره واقعی استان را از نزدیک لمس کردند. در مورد اثار تاریخی ، خیلی از اعضای گروه بعد از پی بردن به وجود تمدن ۵ هزار ساله سیستان، و کسب اطلاعات راجع به پیشرفت های این شهر در زمان خودش، بسیار شگفت زده شده بودند به گفته تعدادی از اعضای این گروه، حتی تصور وجود همچین میراث گرانبهایی در این منطقه برای آن ها دور از انتظار بود.
به نظر شما این گروه معرف استان به سایرین خواهد بود؟
بله قطعا
با توجه به وجود فضای مجازی و نمایش تصاویر توسط اعضای این گروه، قطعا بازتاب خیلی خوبی خواهد داشت.
اعضای گروه البرز من با چند نوع از خوراکی های محلی آشنا شدند؟
نکته جالب و لازم به ذکر، پرسش مکرر اعضای گروه راجع به خوراک محلی سیستان بود.
به لطف توضیحات دوستان، اطلاعاتی راجع به تعدادی از خوراک محلی از جمله کشک زرد، تنورچه، اوجیزک و بورک ارائه شد. و بعد از ورود گردشگران به روستای قلعه نو، تمامی اعضا با بورک و کلوچه سیستانی پذیرایی شدند
لازم به ذکر است که همزمان با برگزاری این برنامه برای گردشگران گروه البرز من، سه نفر از نمایندگان گروهی از گردشگران تهران هم به صورت خصوصی در این برنامه حضور داشتند که برنامه گشت آن ها توسط گروه میراث سرزمین خشت و خورشید انجام شد.
جای خالی تفریحات ماسه ای در سیستان را چقدر احساس میکنید؟
به نکته مهمی اشاره کردید.
طی یکی از برنامه هایی که حدود یک ماه قبل برای گروهی از گردشگران کرمان برگزار کردیم، برای صرف نهار به روستای چوتو رفتیم. وجود همچین منطقه ای در سیستان تعجب آور بود. با توجه به لایروبی نکردن یکی از شاخه های رود هیرمند، این شاخه که توسط ماسه های روان احاطه شده بود و منظره زیبایی را مانند تصاویر زیبای کویر به ارمغان اورده بود ، با استقبال خیلی خوب گردشگران کرمانی مواجه شد.
استرونومیک توریسم یا رصد ستارگان در حین سفر چقدر میتواند به گردشگری سیستان کمک کند؟
با توجه به وجود ظرفیت بالای استان ما در حوزه نجوم و ستاره شناسی و وجود مقادیر کم آلودگی نوری و دارا بودن آسمان مناسب برگزاری برنامه های مرتبط با علم ستاره شناسی، در صورت استفاده از این پتانسیل، کمک شایانی به جذب گردشگر و معرفی بهتر استان خواهد کرد.
در مورد گروه میراث سرزمین خشت و خورشید توضیح بدهید.
همانطور که از اسم گروه پیدا هست و توصیف خوبی از منطقه سیستان است،
با هدف احیای این منطقه از طریق صنعت گردشگری تشکیل شد. تاکنون فعالیت های زیادی از جمله اطلاع رسانی گسترده در شبکه های مجازی، اجرای تورهای یک روزه به مقصد سیستان و همچنین ایجاد کمپین *سفیران گردشگری مجازی سیستان و بلوچستان* برای جذب گردشگران سایر نقاط کشور توسط این گروه انجام شده است. فعالیت های این گروه از فروردین ماه امسال به طور مستمر آغاز شد و از مهر ماه امسال با این نام در میان گروه های فعال گردشگری مطرح شد.
سیستان و بلوچستان سال ۹۶ مقصد گردشگری کشور عنوان شده به نظر شما چقدر زیر ساخت گردشگری برای تحقق این موضوع در استان ایجاد شده است؟
با وجود زحمات بی دریغ سازمان میراث فرهنگی و همچنین فعالان این صنعت در استان، هنوز هم مشکلات بسیار زیادی در این زمینه در استان موجود هست. متاسفانه همین مشکلات، باعث تاخیر در رسیدن به این هدف شده است. با توجه به این که بیشتر فعالیت های انجام شده تاکنون صرفا با هدف معرفی استان انجام شده و در بخش احیای زیرساخت ها این روند به کندی در حال انجام شدن است.
حرف اخرتان؟
ما از دیار رستمیم و تا جان به لب رسد،
از خاک سیستان به دل آسمان رویم…
ممنونم از لطف بی کران شما،
با آرزوی لبخند برای تمام مردم عزیز استانمان
گفت و گو: حمیدرضا عابدی