نمایشگاه کتاب زاهدان ،به نام سیستان وبلوچستان وبه کام دیگران - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

به گزارش سرویس رسانه های دیگر نی زار به نقل از راه پیشرفت : برگزاری نمایشگاه کتاب در زاهدان و چگونگی روند اجرایی آن حرف و حدیث های بسیاری داشته است . از همین روی داود صیاد ،از فعالین فرهنگی استان در یادداشتی به نقد نمایشگاه کتاب زاهدان پرداخته است .آنچه در ادامه خواهیم خواند یاد داشت ایشان است که تقدیم نگاه کاوشگر شما می شود :

“برگزاری نمایشگاه کتاب در سیستان وبلوچستان اتفاقی شیرین و قابل تحسین است . برای استان ما این اتفاق آنچنان حائز اهمیت است که بسیاری از آن به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی استان یاد می کنند .

اما همواره برگزاری نمایشگاه کتاب در سیستان وبلوچستان با معضلاتی نیز همراه بوده است . مواردی قابل تامل که نمی توان به سادگی از کنار آنان گذشت !

این که جماعت کتاب خوان استان به جای پیمودن مسافت های طولانی و جست وجو در فروشگاه های مجازی کتاب همه ساله کتاب ها را در دست گرفته ،ورق می زنند و آنچه را که مطابق نیاز آنهاست انتخاب کرده و به خانه می برند جای بسی خرسندی است . اما آیا نمایشگاه کتاب در سیستان وبلوچستان آنچنان که می باید باشد بوده است ؟

 

IMG_8078

 

 

در هر روی شانزدهمین نمایشگاه کتاب سیستان وبلوچستان از تاریخ ۲۳ لغایت ۲۹ بهمن در دو نوبت صبح و عصر در محل دائمی نمایشگاه های زاهدان برگزار شد.

 

این نمایشگاه به گفته دانشی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط ۴۶۵ ناشر انتخابی از ۷۰۰ناشر متقاضی شرکت در این نمایشگاه در قالب ۲۴۰غرفه و۴۶هزار و۵۰۰عنوان کتاب برگزار شده است.

 

همچنین به منظور تسهیل در خرید کتابها ۳۰درصد تخفیف در نظر گرفته شده که به نقل از حجت السلام دانشی ۲۰درصد از طریق کارتهای شتاب و۱۰درصد توسط ناشران اعمال شده است.

 

IMG_8115

 

 

در شانزدهمین نمایشگاه کتاب استان مبلغ یک میلیارد وسیصد و هشتاد میلیون تومان فروش کتاب صورت گرفته که از این میزان ۶۵۰میلیون تومان بن الکترونیکی و مابقی از طریق فروش نقدی وکارت های شتاب انجام شده است.

 

با همه ی این موارد آنچه جای خوشحالی دارد این است که در نمایشگاه کتاب امسال حدود صد هزار نفر در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب از این نمایشگاه دیدن کرده اند . اتفاق مبارکی که در پرورش ذائقه ی فرهنگی کتابخوانان قطع به یقین تاثیر فزاینده ای را به دنبال خواهد داشت .

 

اما آنچه در این بین از اهمیت بسزایی برخوردار است و به آن کمتر پرداخته شده است شیوه اجرایی این نمایشگاست .وقتی ۷۰۰ ناشر متقاضی شرکت در نمایشگاه کتاب سیستان وبلوچستان می شوند و تنها ۴۶۵ ناشر مجوز حضور دریافت می کنند خود نشان می دهد که میزان علاقه مندی سیستان وبلوچستانی ها به کتاب تا چه میزان است !

 

اما موضوعی که موجب شگفتی همه شد این بود که چرا در نمایشگاه کتاب استان ناشرین برتر حضور ندارند و یا اینکه چرا ناشرینی که عمدتا کتاب هایشان را به مدد دلالان کتاب به زاهدان فرستاده اند کتب چاپ روز خود را عرضه نکرده اند؟!

عدم آگاهی غرفه داران از کتاب های چاپ شده توسط ناشرین و ناوارد بودن آنان به محتویات کتب عرضه شده از دیگر موارد چالشی نمایشگاه کتاب زاهدان بود.

 

اینکه چرا ناشرین تخفیف ۲۰ درصدی خود را به ده درصد کاهش داده اند نیز جای سوال است و از همه مهم تر عدم حمایت برگزار کننده نمایشگاه کتاب زاهدان از طیف فرهنگی و کتاب خوان است !

 

IMG_8008

 

 

تخفیف اعمال شده از سوی عوامل اجرایی نمایشگاه کتاب و ارایه بن ها همگانی بود ، تخفیفی که بیشتر عاید دانش آموزان و قشر خواهان کتب کمک آموزشی و کنکور شد ! به همین علت هم بود که ردیف غرفه های ارائه کتب کمک آموزشی و کنکوری در طول برگزاری نمایشگاه کتاب در زاهدان شلوغ ترین بخش نمایشگاه بود .

 

قشر فرهنگی ،هنرمندان ،نویسندگان ، شاعران و کتابخوانانی که توان مالی آنان کفاف خرید کتب ضروری آنان را نداشت از یاد نمی برند که در سالهای گذشته با حمایتی که از آنان صورت می گرفت می توانستد هم هنرشان را تقویت کنند و هم برای سایرین به سبب پیشرفتی که در کارشان با مطالعه ی آثار روز حاصل می شد تاثیر گذار باشند .موضوعی که در نمایشگاه کتاب امسال نادیده گرفته شد !

 

IMG_8025

 

 

بن های ارایه شده نیز عمدتا در بخش کتب کمک آموزشی و برای کسانی که میخواهند فرزاندان شان نتیجه بهتری در آزمون های ورودی موسسات آموزش عالی داشته باشند ،خرج شد .

از این ها که بگذریم ، عدم حمایت از ناشرین استانی و غرفه عرصه محصولات فرهنگی و هنری استان نیز از دیگر مواردی است که در نمایشگاه امسال زاهدان صورت گرفت .

آیا این حق برای ناشرین استانی وجود نداشت که بهای بیشتری به آنان داده می شد یا قسمتی از کتب چاپ امسال آنان برای بسته های فرهنگی فرهنگ و ارشاد خریداری می شد ؟!

 

IMG_7988

 

اگر از هر ناشر تعداد مشخصی کتاب خریداری می شد هم به ناشر به سبب تامین هزینه هایش کمک می شد و هم آنان را برای چاپ کتب بیشتر دلگرم تر می نمود . از سوی دیگر نویسندگان استانی به این جهت که آثارشان مورد توجه قرار گرفته تشویق می شدند .

برای بنده هنوز هم جای سوال است که چرا در وهله ی نخست برای مسئولین طراز اول استانی مقدار قابل توجهی کتاب از هزینه ی اجرایی نمایشگاه کتاب بایستی خریداری شود و دو دیگر آنکه اگر بنا به هر دلیلی به سبب بازدید آنان از نمایشگاه بایستی مقدار قابل توجهی ره توشه همراه شان کنند چرا این کتاب و هدیه ها از انتشارات استانی و از محصولات فرهنگی و هنری استانی نباشد !

 

در هر صورت شانزدهمین نمایشگاه کتاب زاهدان نیز به کار خود پایان داد تا چیزی جز اندوه و حسرت برای آنانی که دل در گرو کتاب دارند و با آن خو کرده اند نداشته باشد . امیدواریم اگر خدا عمری باقی گذاشت تا نمایشگاه دیگری را زیارت کنیم شاهد چنین مواردی نباشیم .

 

داود صیاد ”

داود صیاد

داود صیاد

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.