سیستان در بی آبی و دمای بیش از حد تحمل - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار
نی زار : دمای هوای ۴۸ درجه، وجود ریزگردها، خشکسالی و گرمای طاقت فرسا بخشی از مشکلات مردم سیستان است که این سال ها با آن دست و پنجه نرم می کنند اما با وجود همه این مشکلات و گرمای طاقت فرسایی که در این منطقه حاکم است کمبود و قطعی مکرر آب در روستاها روستاییان را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.
1545933
ناگفته نماند که در ماه گذشته در هندوستان همین گرمای ۴۸ درجه هوا، جان چند هزار نفر را گرفت.صدای مردم مظلوم و محروم سیستان چه در زمینه وجود ریزگردها، چه در زمینه گرمای طاقت فرسا و نبود آب، خشکسالی و… گویا به گوش هیچ کس نمی‌رسد و بازتاب انعکاس فریادهای مظلومشان تنها گوش خودشان را پر کرده است.
یکی از مردم هیرمند به روزنامه «سیستان و بلوچستان» می گوید: کمبود آب از جمله مشکلات روستاهای شمال این شهرستان است که مردم در تابستان با آن مواجه می‌شوند.
«مرعشی»، می افزاید: بخش قرقری از جمله مناطقی است که در تابستان با کمبود شدید آب مواجه است که این بخش دارای حدود ۳۷ روستا و آبادی است که روستاهای آن نیز از هم پراکنده هستند و با وجود این گرمای طاقت فرسا که گاه دما به ۴۸ درجه نیز می رسد تنها ۲ ساعت در روز از نعمت آب برخوردار هستند.

وی عنوان می کند: فرمانداری هیرمند یک مخزن آب که متعلق به شهر دوست محمد بوده را به دلیل کمبود و افت شدید آب در مناطق روستایی بخش قرقری برای تامین آب به روستاها اختصاص داده است که جوابگو نیست و مردم با کمبود و بحران بی آبی مواجه هستند.

فرماندار هیرمند می گوید: ۳ عامل باعث ایجاد بحران بی آبی در شهرستان هیرمند است که با گذشت چندین سال هنوز این عوامل برطرف نشده و مردم همچنان با این مشکلات روبرو هستند.«محمد علی پیری»، با اشاره به این عوامل می افزاید: خط انتقال آب شرب به زهک، مرکز ولایت نیمروز در افغانستان و هیرمند همچنان تفکیک نشده و یک خط، توزیع آب در این حوزه گسترده را بر عهده دارد.

وی ادامه داد: همچنین مراحل ساخت خط آبرسانی به هیرمند مانند سال گذشته در فاصله ۱۸ کیلومتری شهر دوست محمد باقی مانده و پیشرفتی نداشته است و در نهایت مخزن آب ۵۰ مترمکعبی هیرمند که مراحل ساخت آن از اوایل دهه ۸۰ آغاز شده، تاکنون تکمیل نشده است.

وی بیان می کند: در زمستان گذشته چندین جلسه برگزار و پیگیری های جداگانه ای هم شد و برای تکمیل خط اختصاصی انتقال آب به هیرمند منابع جذب و پیمانکار نیز مشخص و مراحل ساخت ادامه این خط در حال اجراست، اما این کار زمان زیادی را صرف می کند.وی با انتقاد از عملکرد آب و فاضلاب شهری در سال گذشته، می گوید: از آبفای شهری رضایت نداریم، از آنهایی که در مقطع رفتن مدیرعامل سابق این مجموعه این سازمان را سرپرستی می کردند گلایه داریم، اگر آبفای شهری تصمیمات و توافقات سال گذشته را انجام می داد، امسال در زمینه کمبود آب مشکل نداشتیم.

فرماندار هامون نیز درباره دمای بالای این شهرستان و کمبود آب می گوید: نه تنها در منطقه سیستان هامون، بلکه در تمام کشور با مشکل کمبود آب مواجه هستیم اما وضعیت آب در این شهرستان نسبت به دیگر استان بهتر و مطلوب تر است.

«معصومه پرندوار» می افزاید: قطعی آب امری است که به دلیل کمبود آب در تمامی کشور اتفاق می افتد.هامون دارای ۱۲۷ پارچه آبادی است و این قابل بیان نیست که به تفکیک، کدام آبادی ها و روستاها چه میزان در روز آب دارند و چه ساعتی بدون آب می شوند.

وی عنوان کرد: با محدودیت آب و بحران بی آبی روبرو هستیم و آب در کشور و خصوصا در منطقه سیستان، کم است و باید همین میزان آب مدیریت شود تا آب در شهر و روستا به دست همه مردم برسد و از این نعمت بهره مند شوند.

وی بیان می کند: برای مدیریت مصرف آب در این منطقه باید طرح ها و پروژه های ناتمام آب و فاضلاب روستایی و شهری در موعد مقرر و حتی زودتر از زمان مشخص شده به اتمام برسد.

وی ادامه می دهد: خط انتقال آب جزینک به محمد آباد که این شهر را از زیر نظر شبکه روستایی جدا می سازد باید مدنظر شرکت آب و فاضلاب روستایی و شهری استان قرار گیرد تا مشکلات کمبود آب در تابستان در این مناطق برطرف و یا حداقل کاهش داده شود.

پرندوار بیان می کند: باید در محدوده های روستایی این شهرستان اصلاح شبکه صورت گیرد که شرکت های آب و فاضلاب باید این موضوع را مد نظر قرار دهند و پروژه ها را زودتر اجرا کنند.وی خاطر نشان می کند: مردم نیز باید بر اساس آموزه های دینی در مصرف آب صرفه جویی و مدیریت داشته باشند.

کارشناس واحد پیش بینی هواشناسی استان نیز در این راستا به خبرنگار ما گفت: دمای زابل طی ۴۸ساعت گذشته حداکثر به ۴۷ تا ۴۸ درجه بالای صفر رسیده بود.

«مرتضی فرجی»، افزود: براساس نقشه های پیش یابی، از امروز وزش بادهای ۱۲۰روزه در منطقه سیستان به همراه گرد و خاک و کاهش دید ادامه خواهد یافت و تا دو درجه کاهش دما را شاهد خواهیم بود.

وی با تاکید بر این که وزش باد و کاهش دما تا پایان هفته جاری ادامه خواهد داشت، ادامه داد: طی این مدت، در نواحی مرکزی و غربی استان نیز علاوه بر غبار، وزش باد و گرد و خاک انتظار می رود و در مناطق جنوبی استان نیز در این مدت، افزایش دما را شاهد خواهیم بود./سیستان و بلوچستان